Veszélyes kémény hibák

a) Kéményfej szétfagyása
Ok: A kéményben lecsapódó kondenzvíz.
Következmény: Előbb-utóbb a kémény beomlásához, dugulásához vezet.
Védekezés: Savas víznek ellenálló béléscső, kémény hőszigetelésének javítása, magasabb füstgáz hőmérséklet beállítása.

b) Ellenőrizhetetlen kémény
Ok: A tisztító ajtók hiánya, vagy hozzáférhetetlensége.
Következmény: Nem követhető nyomon a kémény állagromlása, elszurkosodása, a koromzsák feltelése, kémény szűkületek, esetleges dugulás kialakulása.
Védekezés: tisztító ajtók beépítése, a hozzáférhetőség biztosítása.

c) Túlterhelt kémény
Ok: Az engedélyezettnél több készülék, vagy az engedélyezettnél nagyobb teljesítményű tüzelőberendezés a kéményen.
Következmény: Ha túl sok a készülék egy kéményen, a sok bekötés miatt veszélyesen leromolhat a huzat. Ha túl nagy a tüzelőberendezés teljesítménye, az égéstermék egy része nem a szabadba, hanem a készülék helységébe áramlik.
Védekezés: Kisebb, vagy kevesebb tüzelőberendezés rákötése a kéményre.

Egyéb veszélyek

a) Égéshez szükséges levegő hiánya
Ok:
(1) A lakótér nyílászárói légtömören záródnak, így nem pótlódik az égéshez elfogyasztott levegő. Előbb-utóbb megfordul a gravitációs kémény huzata.
(2) A lakásban (szag vagy pára) elszívó ventillátor üzemel, ami elszívja a készüléktől a levegőt és megfordítja a gravitációs kémény huzatát.
(3) A lakásban kandalló üzemel, amely kéményének (a magasabb füstgáz hőmérséklet miatt) sokkal jobb a huzata, mint a gáztüzelő berendezésé. A kandalló kémény erős huzata megfordítja a gázkémény huzatát.
Következmény: Szénmonoxid mérgezés, közvetlen életveszély!
Védekezés: Gravitációs kémények helységében biztosítani kell a friss levegő szabadból való beáramlását. A gravitációs kéménnyel légtér összeköttetésben lévő helységekben nem lehet elszívó ventillátor, és nem célszerű nyitott kandallót üzemeltetni.

b) Gázkészülék hőcserélőjének elszennyeződése
Ok:
(1) Gázkazánoknál gyakran fordul elő, hogy a visszatérő víz hőmérséklete alacsonyabb a megengedettnél. Ilyen esetben a hőcserélőben túlzottan lehűl a füstgáz, ami korom lerakódást eredményez.
(2) A készülékbe áramló égéslevegő porszemcséket, ruhaszöszöket, egyéb anyagokat visz magával, és ezek a hőcserélőben lerakódnak. Mindkét esetben a hőcserélő füstgáz járata jelentősen leszűkül, ezért a füstgáz egy része a kémény helyett a lakótérbe áramlik.
Következmény: Szénmonoxid mérgezés, közvetlen életveszély!
Védekezés: A kazán ki- és belépő víz hőmérsékletének az előírásoknak megfelelő beállítása, a készülék hőcserélőjének rendszeres, évente legalább egyszeri ellenőrzése, tisztítása.

Kéménykorrózió

A kémény, a legszélsőségesebb igénybevételnek kitett épület szerkezet. Erős fizikai hatásoknak van kitéve, a folytonos hőmozgás, a füstgázban lévő vízgőztől való átnedvesedés, téli időszakban az étnedvesedett kémény szétfagyása miatt. Emellett érik a kéményt kémiai hatások is, mert az égéstermék két fő alkotója a vízgőz és a széndioxid egymással keveredve, szénsavas folyadékként csapódik a kémény felára. A savhatást erősíti, ha a tüzelőanyagban szennyezőanyagként kén is előfordul.
Következmény: a kémény fej és belső felület porladása, szétmállása, kéménytéglák kilazulása. A kémény idővel életveszélyessé válik.
Védekezés: Magas hőmérsékletnek, víznek, savnak ellenálló kéménybélés-test beépítése (akár utólag is) a kéménybe.